5 ting du kan kigge efter i en bæredygtig bolig

30. november 2021

5 ting du kan kigge eller spørge efter, hvis du leder efter en bæredygtig bolig

Du er blevet vild med bæredygtighed og derfor er diverse marketingsafdelinger hos danske virksomheder det også. Her må det nu forventes at alles chefer til dagligt løber forvirrede rundt og skriger:

”HVORDAN KAN VI VÆRE MERE BÆREDYGTIGE – LIGE NU???”

Det er der heldigvis god grund til. Nemlig at vi vil til at passe bedre på os selv, naturen og vores verden. (Pyyh, thank God at vi måske begynder at tage det lidt seriøst, hva’ venner?)

Det gælder også i byggebranchen – hvad end du leder med lys og tågelygte efter en lejlighed, andelsbolig eller ny villa. Brænder du efter at finde en så klimavenlig bolig som muligt at bo i, kan det for tiden godt være en jungle at finde rundt i – for hvilke bygherrer sælger faktisk hvad?

Vi vil gerne hjælpe dig på vej, og har samlet vores insider-bygherre viden i en top 5 af spørgsmål, som du kan stille dig selv og bygherre/udlejer, såfremt du er interesseret i at vide mere om hvor bæredygtigt dit fremtidige hjem rent faktisk er.

Hemmeligheden er nemlig i følge forbrugerombudsmanden, at intet byggeri har mulighed for at være oprigtigt bæredygtigt endnu. Det kan være et fremtidsmål, som man kan sigte efter. Men hvad kan man så levere her og nu, og hvad sigter man efter i fremtiden?

1. Hvad betyder bæredygtighed for virksomheden?

Betyder det at der bruges klimavenlige materialer i byggeriet, at der er lavere co2-niveauer generelt, at man bruger miljøvenlig energi, at der er fokus på indeklima eller måske det sociale miljø så menneskerne trives eller at økonomien hænger sammen? Måske du er heldig og det er hele der sønderjyske kagebord de har præsenteret, med både tørkager, kiks og lagkage?

Der vil helt sikkert ikke være enighed om hvad det betyder, afhængigt af hvor du spørger. Det er lige præcis derfor, det kan være svært at finde rundt i. Så find ud af hvad der er vigtigt for dig ift. bæredygtighed i boligen, og opsøg det hos dem der bygger dit fremtidige hjem. Hvis de faktisk mener det, vil det være en del af deres virksomheds kernevision og de vil derfor glæde sig over dit opkald og interesse for deres udvikling i en grønnere og mere menneskelig retning.

2. Hvad betyder byggeriets certificeringer – og er det præ-certificeringer eller reelle certificeringer, der er givet efter at byggeriet står færdigt og realiseret?

Mange bygherrer sælger sig selv på at være grønne og bæredygtige fordi de blandt andet er DGNB-certificerede. Det kan dog betyde mange forskellige ting at være eksempelvis DGNB-certificeret, da du som bygherre kan vinde ’point’ for mange forskellige ting i en certificering. Alle sammen gode ting – men er det lige dem, der betyder noget for dig?

Byggeriet kan ex. godt være bygget i beton og med stenuldsisolering, og have en god certificering. Men hvis du leder efter en bolig med et naturligt sundt indeklima, fordi konstruktionen er åndbar, så er det måske ikke lige dét byggeri, du skal gå efter.

Hvad et byggeri har vundet point for i deres certificering, er ikke altid lige let tilgængeligt for dig online. Så spørg gerne ind til hvilke værktøjer bygherre har gjort brug af, for at opnå deres certificering. Flere og flere entreprenør og bygherre virksomheder har en DGNB-ekspert til at sidde, som vil kunne svare på dit spørgsmål.

3. Kan virksomheden dokumentere deres arbejde for at være bæredygtige?

Hvordan har virksomheden tænkt sig at opnå deres markedsførte ’bæredygtighed’? Hvilke værktøjer tages i brug, for at realisere de forskellige visioner, og ikke mindst – bliver der så fulgt op på det?

Det er altid nemt at sige at man gerne vil bygge med bæredygtige materialer, varmepumpe, græs på tagene, fælleshus, m.v., m.v. Men vi kender også alle til byggerier, der ikke har set heelt ud som plantegningerne, når først de er bygget færdige.

Og selvom ændringer kan ske helt uden påvirkning på projektets bæredygtige profil, så kan det også være, at det ikke er tilfældet. Vigtigst er måske endda, hvor gennemskueligt det har været for forbrugeren, hvilke ændringer der er blevet foretaget og hvorfor, så man ved, hvad man reelt køber ind på.

Scan derfor gerne virksomhedens hjemmeside eller forhør dem efter, om de laver kvalitetsopfølgning på deres byggeri ift. hvor meget co2 det faktisk udleder eller hvor sundt indeklimaet faktisk er.

4. Kan virksomheden dokumentere deres leverandørers arbejde for at være bæredygtige?

En bygherre er den der står for at boligen bliver til med de værdier og visioner, som man havde fra start. Men selve byggeriet ledes typisk af en totalentreprenør, leverandører og underleverandører til alt fra køkken, skruer eller gulv.

En bolig består af en lang række elementer, fra et hav af forskellige mennesker og virksomheder. Det er et stort samarbejde at stable byggeriet af et nyt nabolag på benene, og derfor handler bæredygtighed ikke kun om visionerne hos bygherre – men visionerne hos alle de forskellige parter.

Spørg derfor ind til hvad dem leverer køkkener har af bæredygtige tiltag eller hvad vinduerne gør for indeklimaet, så du får et helhedsbillede af hvor seriøs bygherre er omkring deres bæredygtige visioner.

5. Er det bæredygtigt nu – eller på sigt?

Bæredygtighed handler for nogle om at være så neutrale som muligt overfor verdens mennesker og ressourcer i selve byggeprocessen, lige nu og her. Om så byggeriet kun kan stå i 30 år, før det skal renoveres eller rives ned og bygges op igen, så er det klimavenlige materialer der bliver brugt, om end flere af dem på sigt.

For andre betyder det dog at en bygning er langtidsholdbar – at man kun skal bygge 1 gang de næste 100 år og at alt fra interiør til hvidevarer er valgt ud fra et princip om at holde så længe som muligt, så der købes så få nye produkter som muligt i dets levetid.

Her kan der måske være flere mere co2-tunge materialer, men som måske er valgt til fordel for at de holder så længe, at de kun skal benyttes den éne gang.

NU ER DU KLAR TIL AT VÆLGE EN BÆREDYGTIG BOLIG
…. ELLER ER DU?

At vælge drømmeboligen er alt andet end en nem proces og kræver også at du laver dine lektier som forbruger – særligt hvis du gerne vil bo så bæredygtigt, som det nu engang er muligt i dag.

”Ahhh, det lyder kedeligt at lave lektier!” tænker du så nok. Men vi tør næsten godt garantere – næsten – at du ligesom din faktiske skoletid, kommer til at sætte pris på det, når du er igennem og har kunne vælge den rigtige bolig til dig selv.

Hos Fabulas håber vi i fremtiden på at kunne blive det nemme og gennemskuelige valg, hvor du let kan tjekke af ved alle dine ønsker, hvad end det kommer til bæredygtighed i boligens materialer, indeklima, sociale nabolag eller en stabil økonomi.

Du skal derfor være velkommen til at øve dig i at gennemskue en bygherres visioner og forretningsmål på vores hjemmeside. Her kan du også se mere om vores moderne bofællesskaber, som vi bygger med åndbare træhuse.

Måske vil du også læse…

Greenwashing

Greenwashing

Greenwashing Når bæredygtighed bliver til sort røg, hvordan kommer vi så frem med den grønne agenda i...