Er fremtidens senior bofællesskab for alle generationer?
Hos Fabulas bygger vi bofællesskaber til seniorer og ældre. Men vi bygger også til de unge og børnefamilierne. Vi tror nemlig på, at generationerne har gavn af hinanden i et dynamisk nabolag, med fokus på diversitet i baggrund såvel som alder.
Når vi har været ude og snakke med eksisterende bofællesskaber, har vi også fået et stærkt indtryk af, at en beboersammensætning med stor generationsdiversitet kan skabe noget helt særligt og dynamisk. Ligeledes kan det have den positive effekt, at man har nogen at bytte bolig med indbyrdes, når behovene skifter: en nylig enke kan eksempelvis aftale at bytte sit store rækkehus ud med børnefamilien, der er blevet for stor til deres mindre lejlighed.
En diversitet i beboersammenhængen skaber en flydende fordeling og udskiftning i boligerne og gør det nemt og hurtigt, når behovene skifter, fremfor at skulle vente længere på udefrakommende købsbud. Og ikke mindst, så sikrer det muligheden for at blive boende i bofællesskabet, selvom man står et nyt sted i livet. Det kan gøre en besværlig og uoverskuelig flytning til noget af det nemmeste i verden.
Hvad får man som senior ud af et bofællesskab for alle generationer fremfor et rent senior bofællesskab?
I et bofællesskab for alle generationer får du muligheden for altid at have et fællesskab at opsøge, et sted at tage hen og en rolle at indtage i nabolaget – men får man ikke også det i et seniorbofællesskab?
Jo. Man kan sagtens finde en aktiv rolle i et seniorbofællesskab. Men måske, der er flere muligheder at finde på kryds og tværs i et bofællesskab, hvor der er flere aldersgrupper til stede, og dermed flere forskellige behov for relationer? Man spiller heller ikke kryds og bolle, kun med krydser (eller den anden vej rundt).
Forskning har vist at vi som mennesker har endnu mere brug for at føle, at vi er noget for nogen fremfor kun at have nogen der betyder noget for os selv. At kunne hjælpe, dele sin viden og dyrke interesser i et fællesskab, hvor man føler sig værdsat som en aktiv del af sammenhængen mellem mennesker, der får ting til at ske – alt peger på at deltagelse i sociale sammenhænge på den måde, er en stor del af kuren mod tilstande som eksempelvis ensomhed.
I generationsbofællesskaber får børnene mulighed for at opsøge en form for reservebedsteforældre, der kan dele ud af sin viden og livserfaring til de yngre generationer og hjælpe dem godt på vej, i større eller mindre omfang. Mange mennesker giver udtryk for at netop det samvær på tværs af generationer skaber mere mening og indhold i deres hverdag – om det så er at lære noget om vin videre til den travle familiefar, at strikke med mødre og fædre på barsel eller at lære lille Karl hvordan man spiller backgammon. Der er helt naturligt mere liv og variation i hverdagen, som man kan byde ind i.
Samtidig får man muligheden for at møde en bred vifte af aldersgrupper og ikke kun seniorer, til eksempelvis seniorvinaften. Eller man samles måske med de andre pensionister i bofællesskabet, og tager på ekskursion eller til et foredrag, mens de andre beboere er i skole eller på arbejde.
Man får altså en lang række ekstra muligheder for at skabe meningsfyldt indhold i hverdagen. For så kan det også være, at Per gerne vil køre jer til foredrag torsdag aften, så i alle kan drikke mere end et enkelt glas vin til senior vinaften. Men han skal ikke selv med, da det er et seniorarrangement og kører gerne fordi du hjalp med børnene den anden dag.
Sådan kan der eksempelvis skabes værdi begge veje aldersgrupper imellem, og der skabes utallige unikke muligheder som dette eksempel for vidensdeling og lignende, når man ikke alle har de samme behov, ønsker eller interesser i et bofællesskab. Hvis du er over 60 og stadig gerne vil ud og surfe, så er chancen for at finde ligesindede måske også større med diversitet i nabolaget?
At være senior i et moderne Danmark
At blive senior i Danmark forbindes ofte med frygt for at blive ensom og isoleret fra omverdenen. Hvad sker der når børnene er flyttet hjemmefra og man sidder alene i huset? Hvis vennerne falder fra eller man er så uheldig at miste sin partner? Hvem er der at opsøge i det lokale, i en verden hvor alting går alt for stærkt og folk sidder bag deres telefoner fremfor at hilse på, når man mødes på vejen?
Hos Fabulas mener vi at det er vigtigt med mere fokus på boligtilbud til de ældre og seniorer, der inkluderer behovet for en mindre bolig, men mest af alt behovet for at bo et sted, hvor der er fokus på aktive fællesskaber og rigeligt med muligheder for at mødes i nærområdet.
Ventelisterne til senior bofællesskaber er lange og der er et klart billede af efterspørgsel til boligtypen, hvor man går sammen om en række fællesområder og aktiviteter. Derfor skal vi naturligvis skabe flere lignende muligheder. For der bliver ikke færre ældre med tiden – tværtimod, så bliver vi kun flere.
Så hvorfor bygger Fabulas egentlig ikke bare seniorbofællesskaber, når det er de mest efterspurgte og sælger som varmt surdejsbrød i storbyerne?
Lige nu er der ikke mange andre valg end et rent seniorbofællesskab og de muligheder der er for et generationsbofællesskab, kan for eksempel være til en urealistisk høj husleje. Derfor vil vi gerne gå en anden vej og være en del af at skabe varierede tilbud, til de forskellige ønsker, der måtte være hos seniorerne derude.
Det kræver naturligvis også, at vi skaber bevidsthed om, at muligheden for et anderledes seniorbofællesskab eksisterer.
Hvilken form for seniorbofællesskab ville du foretrække? Et kun for seniorer eller et for alle generationer? Hvad taler for og imod?
Hvis du har lyst, så kan du dele dine tanker omkring bofællesskaber til seniorer i tråden på vores sociale medier, hvor vi har delt artiklen.
Det håber vi selv at blive meget klogere på, som vi kommer rigtigt i gang og får høstet alle de gode erfaringer fra vores bofællesskaber.
Tak fordi du læser med!